Ehrenclou, Walfrid (Lilly) von

Walfrid (Lilly) von Ehrenclou föddes den 24/6 1840 i Stockholm. Hon var dotter till riksbankskassören Friedrich Adolph von Ehrenclou (f. 14/5 1811 i Lilla Mellösa,d. 25/4 1876 i Stockholm) och dennes hustru Emma Lovisa, f. Hellgren ( 22/1 1816, d.11/5 1873). Emma var yngre syster till tobaksfabrikören Wilhelm Hellgren.

Adolfs far, Friedrich Adolph, var av den adliga släkten von Ehrenclou där Lillys farfar gått från yrkesaktiv militär till att leva sina sista år i fattigdom på Södermalm. Friedrich Adolph lämnade hustrun och hon fick tillsammans med sina fyra barn leva på understöd från Pauvres Honteux (skamnsa fattiga) och Allmänna barnhuset. Sonen, Adolf, studerade i Uppsala, gav språklektioner och utbildade sig i bankväsen. Han bodde under en period i samma kvarter som Emma Hellgren syster till tobaksfabrikören Wilhelm Hellgren. Porten bredvid Emma bodde Adolfs mor och dotter. Om det var då de lärde känna varandra är inte klarlagt men den 11/4 1840 gifter Adolf sig med Emma i Storkyrkan. Bröllopsvittnen är Wilhelm Hellgren och Mauritz Malm. Vigselförrättare är kyrkoherde Johannes Rothlieb. Emma är höggravid och två månader efter bröllopet föds Lilly den 24/6 1840.

Vid bröllopet i Storkyrkoförsamlingen var bröllopsvittnena läderhandlare M. Malm och tobaksfabrikör Wilhelm Hellgren.

Familjen flyttar till Södermalm, och bor  på Kocksgatan 12. I fastigheten bredvid bor vid samma tid Tia Paban som senare blev barnflicka hos Bäckström. De besöker ofta Emmas bror Wilhelm som anställt Johan Bäckström som bokhållare. Lilly blir som 11-åring inbjuden till Johans bröllop med Mathilda Westerling men anar knappast att hon åtta år senare står brud med samme Johan Bäckström. Lilly utvecklar tidigt kulturella intressen och tar sånglektioner för hovsångaren Isak Berg. Lilly själv utövar aldrig sång offentligt.
Johan Bäckströms hustru dör 1857 och 1859 gifter sig Lilly med den 14 år äldre Johan som då har blivit grosshandlare och ägare till tobaksföretaget W:m Hellgren & Co på Götgatan 48 (nuv 68). Lysning sker i december 1858 i Tyska kyrkan och ceremonin hålls av Johannes Rothlieb.  Lillys vittne är fadern Adolph von Ehrenclou och Johans vittne är possessionaten Wilhelm Hellgren. Giftermålet sker den 22/1 1859 i Tyska kyrkan.

 

Lilly von Ehrenclou målad av Amalia Lindegren 1852. Originalet fick Arthur av Lilly i 40-årspresent och hänger nu i rökrummet på Julita.

De fick fem söner.

Johan (John)Adolf, f. 1859, d. 1933
Johan Artur, f. 1861, d. 1941
Johan Sidney, f. 1862, d.1864
Johan Walter, f. 1865, d. 1945
Johan Richard, f. 1868, d. 1932

Lilly var tidigt intresserad av sång och kom att hålla musikalisk salong i det Bäckströmska hemmet.
Hon sjöng på Stockholms slott både under Karl XV och Oscar II:s tid.

Familjen har det mycket gott ställd och Lilly kan utveckla sina kulturella intressen. Hon går ofta på teater och opera. Hon stöder unga sångartalanger och umgås med många ur dåtidens kulturelit särskilt de som är aktiva inom sångkonsten. Bland umgänget finns kompositören professorn Ivar Hallström och dennes bror sidenfabrikören Wilhelm, tonsättaren och pianisten Laura Netzel, operasångaren Julius Günter, operasångerskan Mathilda Grabow (gift Taube), operasångerskan Louise Mïchaëli, operasångaren Labatt. 1875 lär hon även känna Jenny Lind efter att ha närmast förföljt henne på en kurort där de båda var. Hon beskriver själv i dagboken hur hon arrangerar så att de råkar ses gång på gång.

 

 

Lilly sponsrar också Zulamith (Mithan) Wellander, f. gift Svaneskog, i dennes utbildning till operasångerska. Deras umgänge är så tätt att hon närmast blir en del av familjen Bäckström. Mithans bröllop med doktor Svaneskog äger rum 1891 på Bäckströms egendom i Steninge.

Lilly blir också medlem i olika ordenssällskap och skriver ofta i sin dagbok om Amarantherorden. 1864 dansade hon första gången med dåvarande kungen Carl XV och 1868 sjunger hon för första gången tillsammans med prins Oscar (sedermera Oscar II). Hon blir inventerad till slottet för att sjunga med prins Oscar och den 7 februari 1875 då Oscar sedan några år blivit kung bildas Kungens sångsällskap av Oscar II, Lilly Bäckström, Ivar Hallström och grevinnan Holtermann. Oftast träffas de hemma hos Sigrid Holtermann som bor i Arvfursten palats (nuv. UD). Kungen ingick i flera olika sångsällskap med olika sammansättningar. I böcker och artiklar framställs Lilly helt felaktigt som hovsångerska vilket hon aldrig har varit. Hovsångare/sångerskor utsågs sedan Gustaf III:s tid av kungen och var vanligtvis anställda på Stockholmsoperan där Lilly endast varit en del av publiken men också nära vän till många på scenen.

 

Lilly deltar även i en rad välgörenhetsbasarer bland annat för Skansens bildande och en basar till stöd för en sjuksköterskeskola. Till en basar har Arthur som snidade mycket i trä bidragit med en tavelram. Lilly reser mycket i Europa till olika hälsobrunnar. Hon föredrar Marienbad, Karlsbad och Kreuznach. Ibland, men sällan, är Johan Bäckström med och några gånger är ett eller flera av barnen med och de får då gå i privat skolundervisning på orten. 1861 anställdes Tia Paban som fick ansvar för barnen. År 1868 anställdes Emma Thunberg som mamsell i det Bäckströmska hemmet och kommer att fungera som Lillys sällskapsdam. Emma följde med Lilly på de flesta utlandsresorna och tog då hand om eventuellt hushåll och barnen om de var med.

 

 

Lilly reste mycket i Europa och återvände flera gånger till sitt kära Karlsbad där hon alltid bodde på Grand Hotel Pupp. Hon var dock kritisk till utvecklingen i Karlsbad och längtade tillbaka det Karlsbad hon såg 1875.

Vid pappa Adolfs  död upphörde den adliga ätten von Ehrenclou.

Lillys dagböcker är fyllda av alla de resor hon gjorde. Många gånger var hon borta i flera månader och barnen lämnades hemma i Tias vård. Lilly blir med tilltagande ålder allt tröttare och tillbringar de sista åren mycket tid på Steninge. Som nära vän får hon då Steninges folkskollärarinna Aurora Åkerlund kallad Roran i dagböckerna.

I början av 1901 skriver hon i brev till sonen Arthur att hon oftare blir trött och måste vila men inte värre än att hon varit på operan och hört Don Juan på svenska.

 

 

 

Hon avled på Steninge den 4 september 1901 av bröstcancer i vänster bröst (Cancer mammae sin) och begravdes på Norra begravningsplatsen i Solna (område 3, n:r 85).

Dagen efter Lillys död anländer telegram till Johan Bäckström från Oscar II som då är i Marstrand.

 


Dagens Nyheter, 5 september 1901

Emma Thunberg bodde hos familjen Bäckström fram till Johans död 1902 då hon flyttade till Östermalm. I det Bäckströmska hemmet hade Tia Paban varit anställd sedan Arthur föddes. Tia kom att bli barnjungfru åt alla barnen och stannade i familjen till dess Lilly och Johan avlidit då hon fick flytta till en fastighet som Arthur inköpt 1902 och som hon bodde i till sin död 1911.

Efter Johan och Lillys död behåller både Tia, Emma och Mithan kontakt med Arthur.

 

Fabrikskopplingar
Hellgren, W:m & C:o

 

 

 

 

 

 

Lillys kulturella vänkrets

 

Arvid Ödmann (1850 i Karlstad – 1914 i Stockholm).
Han var elev vid Kungliga Stora Teatern i Stockholm där han studerade för Julius Günter och Ivar Hallström. Han hade stor roller som tenor.
Han arbetade oftast vid Stockholmsoperan men var mella 1887 – 1889 anställd vid operan i Köpenhamn. 1906 blev han utnämnd till hovsångare.
Han var en ofta sedd gäst i det Bäckströmska hemmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julius Günter (1818 i Göteborg – 1904 i Stockholm)

Operasångare, baryton, under många år vid Stockholmsoperan. Lärare vid Kungliga Musikkonservatoriet. Ofta gäst i det Bäckströmska hemmet och var dopvittne vid Richard Bäckströms dop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zulamith Wellander Svaneskog (1857 – 1919)

 

Laura Netzel, f. Pistolekors (1839 – 1927)

 

 

Mathilda Grabow, gift Taube (1852 – 1940)

Operasångerska, hovsångerska. Dotter till Ludvig Grabow, fagottist i Kungliga hovkapellet. Hon var en mycket framgångsrik och allsidig sångerska med internationella engagemang. 1886 gifte hon sig med greve Carl-Evert Taube och samma år utnämndes hon till hovsångrska. Hon umgicks mycket med Johan och Lilly Bäckström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Michaëli (1830 i Stockholm – 1875 i Stockholm)

Operasångerska, hovsångerska (1869). Gick som elev hos Isak Berg och Julius Günter. Turnerade i hela Europa.

Gift 1860 med sin kusin grosshandlaren Carl Jacob Michaël. Var nära vän till Lilly Bäckström som under en resa delade lägenhet med henne i Wien.  År 1870 dör Louises dotter, Maria Lovisa (Mia) i hjärnfeber (hjärnhinneinflammation). Även maken avlider samma år.

1875 avlider Louse i lungsot som han drabbats av några år tidigare. Hon var då bosatt på Lilla Trädgårdsgatan 2 (nuv. Kungsträdgårdsgatan)