Ehrenclou, Walfrid (Lilly) von

Walfrid (Lilly) von Ehrenclou föddes den 24/6 1840 i Stockholm. Hon var dotter till riksbankskassören Friedrich Adolph von Ehrenclou (f. 14/5 1811 i Lilla Mellösa,d. 25/4 1876 i Stockholm) och dennes hustru Emma Lovisa, f. Hellgren ( 22/1 1816, d.11/5 1873). Emma var yngre syster till tobaksfabrikören Wilhelm Hellgren.

Adolfs far, Friedrich Adolph, var av den adliga släkten von Ehrenclou där Lillys farfar gått från yrkesaktiv militär till att leva sina sista år i fattigdom på Södermalm. Friedrich Adolph lämnade hustrun och hon fick tillsammans med sina fyra barn leva på understöd från Pauvres Honteux (skamnsa fattiga) och Allmänna barnhuset. Sonen, Adolf, studerade i Uppsala, gav språklektioner och utbildade sig i bankväsen. Han bodde under en period i samma kvarter som Emma Hellgren syster till tobaksfabrikören Wilhelm Hellgren. Porten bredvid Emma bodde Adolfs mor och dotter. Om det var då de lärde känna varandra är inte klarlagt men den 11/4 1840 gifter Adolf sig med Emma i Storkyrkan. Bröllopsvittnen är Wilhelm Hellgren och Mauritz Malm. Vigselförrättare är kyrkoherde Johannes Rothlieb. Emma är höggravid och två månader efter bröllopet föds Lilly den 24/6 1840.

Vid bröllopet i Storkyrkoförsamlingen var bröllopsvittnena läderhandlare M. Malm och tobaksfabrikör Wilhelm Hellgren.

Familjen flyttar till Södermalm, och bor  på Kocksgatan 12. I fastigheten bredvid bor vid samma tid Tia Paban som senare blev barnflicka hos Bäckström. De besöker ofta Emmas bror Wilhelm som anställt Johan Bäckström som bokhållare. Lilly blir som 11-åring inbjuden till Johans bröllop med Mathilda Westerling men anar knappast att hon åtta år senare står brud med samme Johan Bäckström. Lilly utvecklar tidigt kulturella intressen och tar sånglektioner för hovsångaren Isak Berg. Lilly själv utövar aldrig sång offentligt.
Johan Bäckströms hustru dör 1857 och 1859 gifter sig Lilly med den 14 år äldre Johan som då har blivit grosshandlare och ägare till tobaksföretaget W:m Hellgren & Co på Götgatan 48 (nuv 68). Lysning sker i december 1858 i Tyska kyrkan och ceremonin hålls av Johannes Rothlieb.  Lillys vittne är fadern Adolph von Ehrenclou och Johans vittne är possessionaten Wilhelm Hellgren. Giftermålet sker den 22/1 1859 i Tyska kyrkan.

De fick fem söner.

Johan (John)Adolf, f. 1859, d. 1933
Johan Artur, f. 1861, d. 1941
Johan Sidney, f. 1862, d.1864. Dog mycket ung.
Johan Walter, f. 1865, d. 1945
Johan Richard, f. 1868, d. 1932

 

 

Lilly var tidigt intresserad av sång och kom att hålla musikalisk salong i det Bäckströmska hemmet.
Hon sjöng på Stockholms slott både under Karl XV och Oscar II:s tid.

Familjen har det mycket gott ställd och Lilly kan utveckla sina kulturella intressen. Hon går ofta på teater och opera. Hon stöder unga sångartalanger och umgås med många ur dåtidens kulturelit särskilt de som är aktiva inom sångkonsten. Bland umgänget finns kompositören professorn Ivar Hallström och dennes bror sidenfabrikören Wilhelm, tonsättaren och pianisten Laura Netzel, operasångaren Julius Günter, operasångerskan Mathilda Grabow (gift Taube), operasångerskan Louise Mïchaëli, operasångaren Labatt. 1875 lär hon även känna Jenny Lind.

 

 

 

 


Lilly von Ehrenclou målad av Amalia Lindegren 1852.
Originalet fick Arthur av Lilly i 40-årspresent och hänger nu i rökrummet på Julita.

 

Lilly sponsrar också Zulamith (Mithan) Wellander, f. gift Svaneskog, i dennes utbildning till operasångerska. Deras umgänge är så tätt att hon närmast blir en del av familjen Bäckström. Mithans bröllop med doktor Svaneskog äger rum 1891 på Bäckströms egendom i Steninge.

Lilly blir också medlem i olika ordenssällskap och skriver ofta i sin dagbok om Amarantherorden. 1864 dansade hon första gången med dåvarande kungen Carl XV och 1868 sjunger hon för första gången tillsammans med prins Oscar (sedermera Oscar II). Hon blir inventerad till slottet för att sjunga med prins Oscar och den 7 februari 1875 då Oscar sedan några år blivit kung bildas Kungens sångsällskap av Oscar II, Lilly Bäckström, Ivar Hallström och grevinnan Holtermann. Oftast träffas de hemma hos Sigrid Holtermann som bor i Arvfursten palats (nuv. UD). Kungen ingick i flera olika sångsällskap med olika sammansättningar. I böcker och artiklar framställs Lilly helt felaktigt som hovsångerska vilket hon aldrig har varit. Hovsångare/sångerskor utsågs sedan Gustaf III:s tid av kungen och var vanligtvis anställda på Stockholmsoperan där Lilly endast varit en del av publiken men också nära vän till många på scenen.

Den 1 juli 1875 avreser hon med båten Bore till Lübeck. Hon vinkas av av maken Johan Bäckström och sonen Arthur. I Lübeck byter hon till tåg för vidare färd till Dresden där hon möts av sonen John.  Några dagar senare åker hon tåg till kurorten Marienbad för att snart fara vidare till kurorten Carlsbad (numera Karlovy Vary i västra Tjeckien).
Lilly har en stark önskan att bli vän med Jenny Lind som samtidigt är på kurorten.

Ur dagboken:
31 juli 1875. ”En händelsediger morgon……. Utanför Mühlbrunn fått syn på Jenny Lind och följt efter henne, samt drifven av en känsla, starkare än än jag tilltalat henne. Hon blef först förvånad, och såg ovänlig ut, men isen smälte och hon blef sedan mycket vänlig, och inbjöd mig till sist att besöka sig. Der träffade jag nu äntligen en själ som tänkte lika med mig om konsten, en enda – men hvem. Tillbragt en i högsta grad angenäm och för mig oförgätlig stund. Lemnade henne, alldeles yr i hufvudet, och liksom uppvaknad ur en dröm!”.
2 augusti: ”Nere vid brunnen på morgonen i regn, och sökt Jenny Lind men ej funnit henne……Sedan tagit en vagn och farit på visit till Jenny Lind som var hemma, och tog emot. Suttit hos henne 1½ timmaoch hon blef allt vänligare. Talt om allt möjligt. När jag gick följde hon mig ner på gatan, två trappor, och stod der tills jag for. -Ja, hon var mycket vänlig”.
3 augusti: ”Köpt en bukett för att gå till Jenny Lind med, men mött henne på vägen och sedan gått med hene hela tiden. Talt mycket med henne hela tiden i Religion. -Kl. 9 skiljts vi åt och gått hvar och en till sitt”.
4 augusti: ”Vid brunnen på morgonen och gått hela tiden med Jenny Lind. Talt om konst och musik i Sverige och England. Hon hade reda på allting. Skänkte henne ”Den Bergtagna” ur hvilken hon föreslog att vi skulle sjunga duetten. Tänk! Kl.9 skiljts åt”.
5 augusti: ”Jag gått hem på e.m. för att vänta på Jenny Lind som skulle komma kl. 6 men kom 1/4 7. Tillbragt en högst angenäm afton. Hon var i hög grad till sin fördel, mycket underhållande vänlig och glad. Hade tagit med porträtt av sin man och sina barn. Sedan bad hon mig sjunga, och hvem var lycklig om ej jag att en sådan person berömde mig och tyckte om min röst. Då hon gick kl 3/4 9 följde Pappa, John och jag henne hem. Vid afskedet kysste hon mig. – Se der, åter en intressant episod i mitt lif !!!!
6 augusti: ”Afrest från Carlsbad kl. 3/4 11 med blandade känslor af glädje och saknad”.

 

Lilly deltar även i en rad välgörenhetsbasarer bland annat för Skansens bildande och en basar till stöd för en sjuksköterskeskola. Till en basar har Arthur som snidade mycket i trä bidragit med en tavelram. Lilly reser mycket i Europa till olika hälsobrunnar. Hon föredrar Marienbad, Karlsbad och Kreuznach. Ibland, men sällan, är Johan Bäckström med och några gånger är ett eller flera av barnen med och de får då gå i privat skolundervisning på orten. 1861 anställdes Tia Paban som fick ansvar för barnen. År 1868 anställdes Emma Thunberg som mamsell i det Bäckströmska hemmet och kommer att fungera som Lillys sällskapsdam. Emma följde med Lilly på de flesta utlandsresorna och tog då hand om eventuellt hushåll och barnen om de var med.

 

 

Lilly får ett brev från Sveriges blivande drottning, Victoria av Baden:

Tullgarn d. 17 Okt. 83
Till
Fru Bäckström

I det jag härmed öfversänder bifogade Upprop att öfver hela landet samla medel för utbildandet af sjuksköterskor, sker det i förhoppning att Ni vänligen tillåter att Edert namn derunder upptages, samt att Ni i Eder mån ville verka för den goda och behjertansvärda sakens framgång; och beder jag att Ni godhetsfullt med det snaraste till mig insänder Edert svar.

Victoria

 

 

 

 

Lilly reste mycket i Europa och återvände flera gånger till sitt kära Karlsbad där hon alltid bodde på Grand Hotel Pupp. Hon var dock kritisk till utvecklingen i Karlsbad och längtade tillbaka det Karlsbad hon såg 1875.

Vid pappa Adolfs  år 1876 död upphörde den adliga ätten von Ehrenclou.

Lillys dagböcker är fyllda av alla de resor hon gjorde. Många gånger var hon borta i flera månader och barnen lämnades hemma i Tias vård. Lilly blir med tilltagande ålder allt tröttare och tillbringar de sista åren mycket tid på Steninge. Som nära vän får hon då Steninges folkskollärarinna Aurora Åkerlund kallad Roran i dagböckerna.

I början av 1901 skriver hon i brev till sonen Arthur att hon oftare blir trött och måste vila men inte värre än att hon varit på operan och hört Don Juan på svenska.

 

 

 

Hon avled på Steninge den 4 september 1901 av bröstcancer i vänster bröst (Cancer mammae sin) och begravdes på Norra begravningsplatsen i Solna (område 3, n:r 85).

Dagen efter Lillys död anländer telegram till Johan Bäckström från Oscar II som då är i Marstrand.

 


Dagens Nyheter, 5 september 1901

 

 

Den 6 september 1901 skriver Dagens Nyheter:

” Den 4 dennes afled på egendomen Steninge fru Lilly Bäckström, f. von Ehrenclou, maka till den mångårige innehafvaren af firman W:m Hellgren & komp., hr Johan Bäckström härstädes.
Fru Bäckström var född den 24 juni 1840 och dotter till bankkassören F.A. von Ehrenclou samt dennes maka, född Hellgren. Hon ingick vid 19 års ålder äktenskap med grosshandlaren J. Bäckström i dennes andra gifte. Med den nu aflidna utgår den adliga ätten nr 1 673 von Ehrenclou, hvilken på manssidan utgick redan 1876.
Fru Bäckström, hvilken på de senare åren led af en tärande sjukdom, som nödgade henne att hålla sig i stillhet, intog på 1870-talet och 80-talet en synnerligen bemärkt plats i sällskapslifvet.
Hon ägde en synnerligen vacker och väl skolad sångröst och intresserade sig i hög grad för musiken, hvarför hon äfven gjorde sitt hem till en samlingsplats för konstens, särskildt den musikaliska konstens, utöfvare och vänner.

I sin ungdom var fru Bäckström lärjunge af sångmästaren vid k. operan, hofsångaren I.A. Berg, hvilken, som bekant, utöfvade en storartad verksamhet som privat sånglärare och bland sina elever hade vår nuvarnade konung, prins Gustaf, Jenny Lind och Oscar Arnoldsson. Hon tog sedermera i Paris under en kortare tid lektioner för Masset, och visade lika stora anlag som hon hade håg för musiken, särskildt operan. Men enär den talangfulla unga kvinnan gifte sig så tidigt, blef detnog aldrig fråga om, att hon på allvar skulle ägna sig åt konsten.
Fru Bäckström nöjde sig i stället med, såsom här ofvan nämndes, att inom hemmets fyra väggar utöfva och låta utöfva vacker musik. Ivar Hallström var en gärna och ofta sedd vän i Bäckströmska huset, och det var väl delvis genom honom, som våra förnämsta sångkonstnärer inträdde där, såsom en Willman, en Labatt m.fl. Hallströms nya operor liksom många andra saker sjöngos hos fru Bäckström, och när några utländska artister inom musikens värld befonno sig i Stockholm, blefvo de snart introducerade hos familjen Bäckström.

Det torde vara rätt allmänt kändt, att vår musikalisk konung i många år haft en s.k. sångkvartett, bestående af framstående, musikaliskt begåvade och bildade personer ur societeten, hvilka, damer och herrar, lietet emellanåt inbjudits till slottet där man då utfört musik, särkildt en- och flerstämmig sång. Konungen har tagit aktiv del i dessa musiktillställningar och icke sällan låtit höra sin vackra röst.
Fru Bäckström var en af dem, som hedrades med – om man så kan uttrycka sig – ledamotskap i den kungliga musikföreningen.Och hon hade i sin tur äran att som värdinna vid flera tillfälllen mottaga
konung Oscar i sitt hem, både här i Stockholm och på Steninge.
Den nu aflidna var en mycket berest kvinna, hvilken i utlandet gjort bekanstskap med många celebriteter inom musikens värld. Hon hade bland annat vistats hos drottningen af Rumänien såsom dennas gäst – introducerad dit genom Hallström – och drottningen har sedermera vid flera tillfällen visat den musikälskande svenska prof på sin vänskap.

Utom af många konstvänner, framför allt af det äldre släktet, kommer fru Bäckström särskildt att saknas af de fattige. Ty hon var i hög grad välgörande och var det i tysthet.
Den begåfvade och ädelsinnade kvinnan sörjes närmast af den 75 – årige maken, hvilkets hälsotillstånd icke är det bästa, barn och barnbarn”.

 

Emma Thunberg bodde hos familjen Bäckström fram till Johans död 1902 då hon flyttade till Östermalm. I det Bäckströmska hemmet hade Tia Paban varit anställd sedan Arthur föddes. Tia kom att bli barnjungfru åt alla barnen och stannade i familjen till dess Lilly och Johan avlidit då hon fick flytta till en fastighet som Arthur inköpt 1902 och som hon bodde i till sin död 1911.

Efter Johan och Lillys död behåller både Tia, Emma och Mithan kontakt med Arthur.

Släkt- och personkopplingar:
Ehrenclou (släkten)
Mia Dyhr
Elna Lemke

 

Fabrikskopplingar
Hellgren, W:m & C:o

 

 

 

 

 

 

Lillys kulturella vänkrets

 

 

Isak Berg (1803 -1886)
Sånglärare i operasång som haft en rad kända elever:
Bland andra Matilda Gelhaar, Jenny Lind, Oscar II och Lilly Bäckström.

 

 

Jenny Lind (1820 – 1887)

Redan från unga år framgångsrik sångerska som med tiden blev hovsångerska och god vän med Lilly Bäckström.
Jenny Lind skriver om Lilly: ”Hon var född till en verklig konstnär, om ödet hade lett henne åt det hållet. Men hon har det bättre”

 

Arvid Ödmann (1850 i Karlstad – 1914 i Stockholm).
Han var elev vid Kungliga Stora Teatern i Stockholm där han studerade för Julius Günter och Ivar Hallström. Han hade stor roller som tenor.
Han arbetade oftast vid Stockholmsoperan men var mella 1887 – 1889 anställd vid operan i Köpenhamn. 1906 blev han utnämnd till hovsångare.
Han var en ofta sedd gäst i det Bäckströmska hemmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julius Günter (1818 i Göteborg – 1904 i Stockholm)

Operasångare, baryton, under många år vid Stockholmsoperan. Lärare vid Kungliga Musikkonservatoriet. Ofta gäst i det Bäckströmska hemmet och var dopvittne vid Richard Bäckströms dop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zulamith Wellander Svaneskog (1857 – 1919)

 

Zulamtih Wellander föddes den 2 april 1857 i Härnösand.              Hon fick sin första musikaliska utbildning i Stockholm under 1870-talet.
Hon fick tidigt kontakt med Lilly Bäckström och kom tidvis att bo hos familjen på Götgatan och av Lillys brev och dagböcker tycks det som om Lilly upplevde Mithan som en dotter i huset.

Hpon turnerade i hela Europa och 1891 gifte hon sig med läkaren Carl Ulric Svaneskog. Bröllopet var på familjen Bäckströms gods Steninge.

Efter Lilly Bäckströms död fortsätter Mithan att ha kontakt med Arthur och besöker honm flera gånger på Julita och får även en del bidrag av honom för semestervistelse.

Hon arbetade efter sin karriär som sångpedagog men blev de sista åren sjuklig och avled 1919.

 

 

 

 

 

Svenska Dagbladet den 4 mars 1919

 

 

 

 

 

 

Mathilda Grabow, gift Taube (1852 – 1940)

Operasångerska, hovsångerska. Dotter till Ludvig Grabow, fagottist i Kungliga hovkapellet. Hon var en mycket framgångsrik och allsidig sångerska med internationella engagemang. Ledamor av Musikaliska Akademin, innehavare av Litteris et atribus i briljanter. 1886 gifte hon sig med greve Carl-Evert Taube och samma år utnämndes hon till hovsångerska. Hon umgicks mycket med Johan och Lilly Bäckström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laura Constance Pistolekors föddes den 1 mars 1839 i Rantasalmi i Finland. Familjen flyttade tidigt till Stockholm där Laura studerade pianospel och kom att bli en framstående pianist. Hon studerade operasång för Julius Günter.
År 1866 gifte hon sig med gynekologen och obstetrikern Wilhelm Netzel.
Hon blev med tiden både kompositör, pianist, dirigent och sångerska.
Hon skrev musikaliska verk under pseudonymen N Lago.

Hon var tidvis verksam i Frankrike och hon kom att delta mycket i olika hjälpverksamheter för fattiga och behövande. Hon stödde bildande av Nordiska museet, Skansen, barnsjukhuset Samariten och Sophiahemmets sjuksköterskeutbildning.

Hon var en gäst i det Bäckströmska hemmet och avled 1927.

 

 

 

 

 

 

Laura Netzel, f. Pistolekors (1839 – 1927)

 

 

 

 

Louise Michaëli (1830 i Stockholm – 1875 i Stockholm)

Operasångerska, hovsångerska (1869). Gick som elev hos Isak Berg och Julius Günter. Turnerade i hela Europa.

Gift 1860 med sin kusin grosshandlaren Carl Jacob Michaël. Var nära vän till Lilly Bäckström som under en resa delade lägenhet med henne i Wien.  År 1870 dör Louises dotter, Maria Lovisa (Mia) i hjärnfeber (hjärnhinneinflammation). Även maken avlider samma år.

1875 avlider Louse i lungsot som han drabbats av några år tidigare. Hon var då bosatt på Lilla Trädgårdsgatan 2 (nuv. Kungsträdgårdsgatan)

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor:

Församlingsböcker från Katrina, Sankt Nicolaus, Maria, Jacobs församlingar
Gamla glada Stockholm            Hjalmar Meissner     1939
Lilly Bäckströms brev och dagböcker          Julita gårdsarkiv
Jenny Lind utom scenen         Lotten Dahlgren     1938