Havanna II – en populär cigarill

År 1884 instiftades varumärkeslagen för att ge skydd åt olika produkter. Innan dess var det vanligt att samma namn på en produkt fanns hos olika tillverkare. Så långe varuhandeln var begränsad till närområdet var det inte något stort problem men i samband med industrialismens genombrott och rörligare handel uppstod ett behov att skydda sina produkter. Det innebar att en rad märken som inregistrerades hos Patentverket då redan fanns på marknaden men gällde det att varuskydda det.

Efter 1884 kunde man fortfarande finna samma märkesnamn hos olika fabrikanter. Ibland blev det rättsprocess kring detta men ibland tycks det som några accepterat mångfalden eller att man gjort upp om att dela på marknaden. Vid den tiden var transportnätet inte så utbyggt så det blev inte så stor konkurrens om märket fanns både i Stockholm, Göteborg och Norrköping.

Märket kallades Havanna II eller Havanna 2 och ibland med tillägget Cigarrett utan papper. Cigarrer fanns sedan länge, cigarretten kom som något nytt och kring 1880-talet började man producera ett mellanting. Till utseendet likt en cigarr men till storleken likt en cigarrett. Den kom då att kallas Cigarrett utan papper innan begreppen cigarrcigarrett eller cigarill etablerats.

Påfallande är att designen är tämligen lika oavsett fabriksursprung.

 

 

 

 

 

Märket övertogs av Svenska Tobaksmonopolet som hade tillverkning fram till 1996

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tobaksaffär med egen import