Gestrike Vapnet

Ort: Gävle

Thomas Tottie, tobaksfabrikör i Stockholm hade tre söner som arbetade i faderns tobaksspinneri.
Efter faderns död 1724 lämnade Samuel Tottie, f. 1702, d. 1750, Stockholm för att bosätta sig i Gävle.
Den 28 augusti 1728 erhöll han privilegium på att anlägga tobaksspinneri i staden.
Företaget fick namnet Gestrike Vapnet.

Startandet av spinneriet var en följd av frihetstidens försök att minska importen och öka hemmaproduktionen. 1724 hade kungen, Fredrik I påbjudit att svenska städer (även finska) skulle uppmuntra tobaksodling. Så skedde även runt Gävle även om jordmånen var dålig. Tobaksodling kom igång i 72 svenska och 12 finska städer.

Samuel Tottie bodde 1729 i tredje kvarteret n:r 28.
1740 hade spinneriet fem spinnbord och fyra pressar ”varvid fem gesäller göra betjäning” jämte 28 á 30 gossar.
Efter Samuels död 1750 förestod hans änka Brita Cajsa Almgren rörelsen för stärbhusets räkning. I 1751 års mantalsförteckning uppges att fabriken indragits och att ”betjäningen” skingrats.
Privilegiet övertogs den 22 september 1751 av Samuels brorson, bolagskamreren Jacob Johansson Tottie (1727-1785). Han var gift med Samuel och Britas dotter Christina som då ju var hans kusin.

År 1762 bestod fabriken av sju pressar, fyra spinnbord, ett rullbord, två karvmaskiner och två snuskvarnar med tillbehör.
I 1770 års fabriksberättelse framgår att spinneriet nu ägdes av Samuels bror, Charles Tottie, i Stockholm.
1770 hade spinneriet endast varit igång en liten tid ”på grund av Jacobs oförmögenhet”. Året därpå framgår det av hallberättelsen att fabriken ”detta år varit alldeles i lagervall, under det att disponenten, stadd i konkurs, med sina kreditorer varit alldeles utur stånd att kunna besörja något förlag. Verket är eljest till sin inrättning och tillbehör ett av de fullkomligaste”.

År 1774 var fabrikationen nedlagt och 1775 såldes rörelsen på auktion till handelsmannen i Stockholm Wolter Springer.
Han sålde fabriksredskapen inom kort till handelsmannen Isak Vougt.

Springer gör försök att få transporttillståndet på det Tottieska privilegiet.
Ur ett protokoll från kommersellegium framgår att man erfareit att fabriken kommit i andra händer och Springer ombeds att snarast inkomma med en förklaring ”vilket efter en kort stund förmältes var tillstädes”.
På fråga om de rätta sammanhangen erkänner han att han efter ett halvår sålt fabriken till Isak Vougt.

Kollegiet fäller några väl valda ord om Springers beteende och Springer avträder och ansökan om transportprivilegium förföll.

Vougt kom aldrig igång med någon tillverkning utan det framgår av 1776 års fabriksberättelse att maskinerna lagrats i en sjöbod samt ”undergick ett lika öde i eldsvådan och med boden i rök uppgick, vadan nu i stället för trenne ej är hopp om mer än tobaksfabrique hädanefter”.

Källor:

Njutningarnas Gävle       Ulf Ivar Nilsson      2004

Ur Gävle Stads historia   500-års jubileet      1946

 

Personkoppling
Samuel Tottie
Charles Tottie