Yalta No. 12

Tillverkas av: Orient, Cigarrettfabriken

Cigarrett som registrerades av Knut Wiberg 22 oktober 1892. Då Knut Wiberg sålde sin fabrik följde Yalta med till Cigarrettfabriken Orient och blev en av landets populäraste cigarretter.

Priset var 1906 enligt faktura 24,75 kr för 1 000 st Yalta. Reklamskyltarna för Yalta syns på gamla vykort från hela Sverige. De kommer från perioden 1902-1915.
Yalta tillverkades med och utan skaft. (munstycke)
Yalta förfalskades även av tre olika fabrikörer i Stockholm som senare dömdes i såväl Rådsturätten som Svea Hovrätt.

 

Reklam från 1897

 

50-pack i plåt

 

Cigarr & Tobakshandel på okänd ort med riklig Yaltareklam.

 

Tändsticksask med reklam för Yalta

 

 

 

 

 

 

Restauranten i Sandhamn med Yaltareklam

 

 

Askfat med Yaltareklam

Cigarettautomat (Såld på Bukowskis)

 

 

Blyertspenna

Blyertspenna

 

 

Kring just denna skylt finns en historia som Gösta Jansson får berätta: Historien bakom skylten är… en gammal NTO lokal i Häradsbygden, Leksand skulle rivas och jag skulle ta vara på handlingar till folkrörelsearkivet… i farstuns tak hängde en plåtbit delvis nedriven, som jag kunde se hade en röd baksida, den var monterad upp och ned och hörnen vikta för att få några centimeters distans till trätaket. Hålet mitt i skylten härrör från den krok där fotoskenlampan hängt, brännmärke efter lampan syns även på din bild… jag ryckte ner plåtbiten och tog vara på skylten, då jag då var inne i någon form av oscarianperiod…därav har du nu förklaringen till de vikta hörnen, brännmärke och hålet i mitten… om du köpte skylten av mig kanske jag berättade storyn redan då… Bara namnet Yalta är en etapp i cigarettbrukets spår i krigshistorien från soldater i egypten till turkiet, krimkriget kring Jalta, upp genom ryssland till finland och Rettig och så ett skutt över till Gävle och vidare ut över europa spreds cigarett bruket… eller vet du någon annan spridningsväg av fabriksrullade cigaretter… hälsar Gösta i Borlänge

 

 

 

 

 

 

 

Åkta och förfalskad Yalta från tidigt 1900-tal

 

 

 

 

Reklamprodukter